2018 година беше много динамична и общо взето положителна от гледна

...
2018 година беше много динамична и общо взето положителна от гледна
Коментари Харесай

Пловдивска гордост! Общинското образование изпраща динамична година

" 2018 година беше доста динамична и общо взето позитивна от позиция на общинските стратегии за обучение. " Това заяви зам.-кметът по " Образование, бизнес развиване, европейски политики и интернационално съдействие " Стефан Стоянов в огромното си интервю-равносметка пред Plovdiv24.bg.  " Местните управляващи не са водеща институция в просветителната мрежа, само че още през първия мандат преценихме, че няма по какъв начин да стоим и да гледаме, а сме длъжни да подпомогнем този развой с каквото можем. "

Инвестирайки, Общината към този момент бере плодовете на триумфа, безспорното постижение е въвеждане на Монтесори педагогиката. 

" Това е една от първите ни значими стратегии, която сменя самия метод към децата. Гордеем се с резултатите ", регистрира Стоянов. 6 детски градини са увлечени в този развой, при започване на идната 2019-та година се включва и седма. През 2018-та година " Монтесори " навлезе в първи клас, през идната се възнамерява второ учебно заведение, както и една яслена група.  

Налагане системата на дуално образование е различен ключов момент.

" Това е може би единственият метод, който може да позволи дългогодишния проблеми с професионалното обучение ", разяснява Стоянов. " От позиция на промишлеността Пловдив избухна. Имаме ужасно доста непознати вложения, доста добре разрастващи се български компании, над 70 000 заети в региона единствено в производството - от лека индустрия до машиностроене. В този бранш забелязваме най-бърз растящите заплати - близо 9% растеж за предходната и 9-10% растеж за тази година. Имаме, обаче, недобре развита мрежа от професионални гимназии. Сега е шансът ни да вкараме бизнеса. Длъжни сме да запалителен повече младежи, които да получат добра специалност и добър професионален старт. "

В Пловдив залагат и на постоянна стратегия за Ранно кариерно ориентиране. 

" Виждате, че в доста връзки самоцелното довеждане докрай на висше обучение не подсигурява нищо. Да не приказваме, че от време на време просто е загуба на време. Затова пък сега едно положително професионално обучение и базови инженерни умения дават възможности. Само в района има над 100 междинни и огромни интернационалните компании и най-малко два пъти толкоз междинни и огромни български компании, които се конкурират, непрекъснато търсят нови хора, с цел да развият производствата си. "

Дигитализацията на образователния развой, интерактивните часове, умните учебни заведения също са измежду запазените марки на Община Пловдив. 

" Ако не вкараме в този момент умни технологии в класната стая, още повече ще загубим вниманието на децата. Ако пък имаме умни технологии, може да дадем късмет на всяко едно дете сред 5 и 12 клас да ги използва за учебния процес ", разяснява зам.-кметът. Затова и всички 52 общински учебни заведения към този момент са почнали процеса на цифровизация. Планът за идната година пък е да се вкара пилотен план " Едно дете - едно устройство ". " В момента работим дружно с министерството на образованието да осигурим задоволително средства, с цел да могат децата да имат свои персонални дребни компютри, които да употребяват и в къщи, и в клас ", разкри Стефан Стоянов.

" Нашата цел постоянно е била, инвестирайки общински средства в образователната система, да създадем устойчиви тенденции. Програмите ни би трябвало да продължат, с цел да има смисъл. Ако в този момент вършим една промяна в детската градина, ще узнаем резултати й след 12-13 години, когато тези деца приключват. Същото важи за цялата просветителна система. Аз персонално имам вяра, че е извънредно време тя да се отърси от порядките на 20 век, да стане по-либерална и отворена. Трябва да дадем късмет на всеки един преподавател да реновира непрекъснато, да има разнообразни педагогичен подходи. Това вършат огромните страни и това им дава положителни резултати. Трябва да дадем опция за избор - да имаме разнообразни учебни заведения, с разнообразни подходи и да сме отворени за всяка иновация ", показа вижданията си за системата Стоянов.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР